Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
S&P’den Kritik Türkiye Raporu
S&P’den Kritik Türkiye Raporu
 
S&P'nin son açıkladığı Türkiye raporuna göre ülke siyasetindeki belirsizlikler ve piyasadaki oynaklık yatırımcıları endişelendiriyor. S&P söz konusu atmosferle Türk bankalarının varlık kalitesinin çabuk şekilde bozulduğunun da altını çizdi.
 
3.5.2019 - 09:11

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye’de son haftalarda yeniden yüzeye çıkan piyasa oynaklığının bankaları etkilemekte olduğunu ve yatırımcıların Türkiye’nin finansal sisteminin kredibilitesine yönelik endişeleri ön plana çıkardığını bildirdi. S&P Global’in RatingsDirect’de dün yayınladığı rapora göre, yatırımcıları Türk Lirası’nda devam eden değer kaybının da kısmen etkisi ile ürktüler.

Yatırımcıları ürkmesinde siyasi belirsizliğin de bir faktör olduğunu belirten S&P, hükümetin Türk ekonomisinin kırılganlıklarını düzeltmek için siyasi adımlarının sınırlı kalmasınını da faktörler arasında yer aldığını vurguladı.

S&P raporunda, “Türk ekonomisi resesyonda ve Türk bankalarını varlık kalitesi çabuk şekilde kötüleşiyor, bu bankaların karlığını er ya da geç sermaye pozisyonlarını zorlayabilir, gerginleştirebilir”ifadelerine yer verdi.

‘YÜKSEK DOLARİZASYON’
Türk bankalarının piyasa türbülansına ve kurda değer kaybına karşı oldukça kırılgan olduklarını savunan S&P, buna neden olarak Türk ekonomisindeki yüksek dolarizasyonu, bankaların dış fonlamaya ağırbağımlılıklarını ve toplam finansman içinde kısa vadenin payının oldukça büyük olmasını gösterdi.

S&P, “Bunun bir sonucu olarak, yatırımcı güveni yokluğunun Türk bankalarının yönetilebilir fiyatlarla sermaye piyasalarına erişim kapasitelerinin sınırlanmaya devam etmesini bekliyoruz. Bu nedenle, bankaların gelecek birkaç çeyrekte bankaların kısa vadeli borçlarının tam olarak çeviremeyebileceklerini öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Türk hükümetinin kamu bankalarına 28 milyar TL sermaye enjekte etme ve inşaat ile enerji sektörlerindeki sorunlu kredilerde ilişkili iki fon oluşturma kararlarından haberdar olduklarını belirten S&P, sermaye enjekte edilmesinin kamu bankalarının borç ödeme yeterliliklerini artırabileceğini vurguladı. Bununla birlikte S&P, “Açıklanan adımlara karşın, reform paketinin birçok detayının hala ortada olmaması nedeniyle büyük bir uygulama riski görüyoruz ve bu aşamada ifade edilen reform hareketinin piyasa katılımcıların ciddi şekilde ikna etmek için yeterli olmayabileceğine inanıyoruz” dedi.

S&P raporunda, verdiği kredi notlarını Türk bankacılık sistemindeki yüksek riskleri ve bankaların finansal ve iş profillerinin zayıf ekonomik ortama ve iş ortamına karşı kırılganlıklarının devam ettiği görüşünü yansıttığını da vurguladı. Kredi notlarının, kamu bankaları için planlanan sermaye artırımları ile bazı özel bankaların sermayelerini güçlendirme adımlarının sermayelerin zorlu seviyeleri sürdürülmesine yardım edeceği görüşü ile uyumlu olduğunu aktaran S&P, lira ve yatırımcı güvenin daha da düşmesi, grubun bankaların likiditelerini ve varlık kalitelerini etkilemesi halinde notlar üzerinde baskı oluşacağını da ifade etti.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Dolarda FED Hareketliliği

Belediye Gelirlerine Hükümetten Tırpan

Fed Faiz Kararını Açıkladı
»  5 Yılda 545 Bin Esnaf Kepenk İndirdi
»  Ramazan Öncesi Kırmızı Et'e Zam Sinyali
»  Emekliye Mayıs Sonu 1000 TL İkramiye
»  Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı
»  Ankara'da Ekmeğe Zam!
»  Garanti Bankası İsim Değiştiriyor
»  Dolarda Petrol Hareketliliği!
»  Memura 3600 Ek Gösterge Zammı
»  İstifa Edene Kıdem Tazminatı Yolu!
»  Yıl sonu Dolar Beklentisi Yükseldi
»  Dolar 6 Ayın En Yükseğinde
»  Otogaz'a Zam Geldi
»  Kredi Kartını Ödeyemeyenler Çoğaldı
»  Benzin ve Motorin Fiyatları Zamlandı
»  Beyaz Ete Zam Geldi
»  İşsizlik Rakamları Açıklandı!
»  IMF'den Türkiye İddialarına Yanıt
»  Moody's'e Göre Türkiye Küçülme Tahmini
»  Kırmızı Biber Fiyatı Yeni Rekorunu Kırdı
»  Albayrak Reform Paketini Açıkladı
»  Benzin Ve Motorin'e Zam
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.